Домашни любимци в апартамента – какви са особеностите и какво е полезно да знаем

Домашни любимци в апартамента – какви са особеностите и какво е полезно да знаем

Домашните любимци са част от съвременния живот и едва ли има някой, който да няма в обкръжението си поне един човек с домашен любимец.

Ако сте от хората, които разполагат със собствена къща и двор, тогава едва ли има за какво да се притеснявате – вашият домашен любимец ще получава всичко от което има нужда, без някой да ви държи сметка за това.

Съвсем по друг начин стоят нещата, ако искате да гледате домашен любимец в апартамент – понякога там има сериозни правила и дори ограничения, но това са жертвите, които любителите на животните трябва да правят понякога.

В крайна сметка всички трябва да се съгласим, че апартаментите не са идеалистичното място, за гледане на домашни любимци поради ред причини.

В днешния материал, като професионалисти в изграждането и поддържането на жилищни сгради, искаме да засегнем по-сериозно темата с домашните любимци и апартаментите.

Кое е позволено и кое не? Какви правила трябва да спазваме, ако искаме да гледаме домашен любимец в апартамента? Защо трябва да се съобразяваме с другите живущи, ако имаме куче или котка? На тези и още въпроси ще отговорим в следващите редове.

Разрешено ли е притежанието на домашен любимец в апартамента изобщо?

В други държави по света този въпрос се решава различно. В страни като САЩ и Великобритания има сериозни ограничения относно гледането на домашни любимци в апартаменти, а и самите наемодатели са много скептични към това.

У нас не е забранено да се гледа домашен любимец в апартамент, но за тази дейност си има определени рестрикции и условия.

Те се регулират от Закона за управление на етажната собственост, а в столицата София и от „НАРЕДБА за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община“.

В тях са указани точните правила и ограничения, които позволяват отглеждането на домашни любимци в етажна собственост.

Какви са правилата за домашни любимци в апартамент

На първо място е важно в какво живеете – ваш собствен апартамент или жилище под наем.

Ако сте под наем, то със сигурност ще има много строги ограничения, тъй като сте зависими от желанието на наемодателя – повечето от тях гледат скептично на домашните любимци, тъй като често те имат деструктивно поведение към материалната база на апартамента.

Ще се наложи да обсъдите с вашия наемодател при какви условия може да гледате домашен любимец и дали изобщо това е възможно. Най-вероятно тези условия ще бъдат ясно и стриктно уточнени във вашия договор за наем.

След като имате съгласието на вашия наемодател, е нужно да получите и съгласието на домоуправителя на вашия вход, а това в повечето случаи минава през насрочването на Общо събрание, в което всеки от бъдещите ви съседи трябва да даде одобрението си.

Тъй като по силата на ЗУЕС всеки вход може да налага свои вътрешни правила, има етажни собствености, които въвеждат забрани за гледане на домашни любимци, естествено след съгласие от страна на всички живущи.

Добре е да се запознаете с подобни вътрешни правила, преди да си изберете квартира, за да не останете неприятно изненадани.

По малко по-различен начин стоят нещата, ако притежавате или предстои да се сдобиете със собствено жилище.

Тук няма да ви се налага да се съобразявате с желанията на наемодател, но останалите правила ще важат с пълна сила. Отново е задължително да се консултирате с домоуправителя и да се запознаете с вътрешните правила на кооперацията, в която ще живеете.

Отделно, възможно е да има такси, като в ЗУЕС е записано, че „Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател“.

Освен задълженията и таксите, които ще имате, трябва да се съобразявате и с вашите съседи. Различните домашни любимци се държат различно в социалната среда. Ваша отговорност е тяхното държание да не нарушава спокойствието и правата на останалите живущи.

В крайна сметка, гледането на домашен любимец в апартамент не е нито невъзможно, нито незаконно. Ще трябва, обаче, да се заредите с търпение и да спазвате стриктно всички правила, за да не изпадате в конфликтни ситуации с вашия наемодател или останалите живущи.

Това е практика от край време в Западните общества, така че няма нищо неестествено или ново в налагането на правила за домашните любимци в етажната собственост.

В крайна сметка, за да бъдем европейци трябва освен да гоним доходите и стандарта на живот на останалите държави в Европа, също така да се поучим и от техните правила и успешни практики, които са създали добре уредените и подредени общества, на които се възхищаваме и искаме да подражаваме.

Facebook
Email
Twitter
LinkedIn
Pinterest